Organizator:

Warzywa z własnej uprawy

Podziel się

Jak, gdzie i kiedy je wysiewać warzywa? Wraz z ZielonyOgródek.pl podpowiadamy, od czego zacząć!

Samodzielna uprawa warzyw to ogromna satysfakcja, której warto poświęcić uwagę i nieco pracy. Podpowiadamy, jak zabrać się za przygotowanie do własnej uprawy!

Dobre przygotowanie to połowa sukcesu - oszczędzi pracy i skróci czas oczekiwania na efekty ogrodowych działań.

  • Miejsce: najlepsza lokalizacja dla warzyw to miejsce nasłonecznione w ciągu dnia przez minimum 6 godzin, z dala od wysokich drzew
  • Gleba: dobrze przygotowana i wymieszana z żyzną ziemią przeznaczoną pod uprawę lub dobrze rozłożonym kompostem
  • Poletko: zacznij od małego kwadratowego warzywnika, z czasem go powiększysz (np. utwórz kwadratowe poletko składające się z 4 kwadratów 2x2 m z 50 cm ścieżką pośrodku)
  • Warzywa: wybierz 10 swoich ulubionych warzyw i uprawiaj je na niewielkim poletku blisko domu
  • Rozsada: wiosenną uprawę zacznij już na przedwiośniu, wysiewając pod osłonami warzywa ciepłolubne i te o długim okresie wegetacyjnym. Rozsada przyspiesza zbiory!
  • Wysiewanie: wysiew nasion warzyw wprost do gruntu można rozpocząć już w marcu i kwietniu. Dotyczy to oczywiście gatunków odpornych na spadki temperatury
  • Podlewanie: jeśli wymieszasz glebę z kompostem, który utrzyma wilgoć, nie będziesz musiał podlewać grządek codziennie
  • Nawożenie: regularnie stosuj nawozy organiczne (kompost, nawozy zielone i obornik raz na 4 lata). Nie syp nawozów mineralnych bez potrzeby!
  • Skrzynie: jeśli masz taką możliwość, załóż warzywnik na podniesionych grządkach. Uprawa warzyw w skrzyniach ułatwia pielęgnację i przyspiesza zbiory.

Kolejny krok to wybór nasion. Najlepiej skupić się na najpopularniejszych gatunkach, które nie przysporzą kłopotów w uprawie, a dadzą udane plony.

Wśród najpopularniejszych gatunków na tę wiosnę znajdują się:

  • bakłażan
  • bób
  • brokuł
  • brukselka
  • burak (korzeniowy i liściowy)
  • cebula
  • cukinia
  • czosnek
  • dynia
  • fasolka szparagowa
  • fasola
  • groszek
  • jarmuż
  • kalafior
  • kapusta głowiasta
  • koperek
  • marchew
  • ogórek
  • papryka
  • pietruszka (korzeniowa i naciowa)
  • roszponka
  • rukola
  • rzodkiewka
  • sałata (głowiasta i liściowa)
  • seler (korzeniowy i naciowy)
  • szpinak

Warto wybierać nasiona od zaufanych dostawców, w tym rodzimych producentów i dystrybutorów. 

Źródło: zielonyogrodek.pl